Interview Desiree Brummans, gemeente Moerdijk |
|
|
|
|
|
'Door belangen te koppelen maken we EVZ met dikke plus' |
“Als we de ecologische verbindingszone Oud Dintel alleen met de overigens voortreffelijke medewerking van het waterschap hadden moeten realiseren, dan is het de vraag of we hadden gekregen wat we nu mogen verwachten. Het is óók aan de steun van Groen Ontwikkelfonds Brabant te danken dat Oud Dintel een EVZ met een plus wordt. Zeg maar gerust: een hele dikke plus.”
Wethouder Désirée Brummans van gemeente Moerdijk is blij met de ondersteuning die zij van Groen Ontwikkelfonds Brabant heeft ontvangen bij de uitwerking van het plan voor de ecologische verbindingszone Oud Dintel. “Zonder de financiële bijdrage van Groen Ontwikkelfonds Brabant was het niet zo gemakkelijk geweest om dit plan rond te krijgen. Maar minstens zo belangrijk was ook de hulp die wij van Carlo Braat (namens Brabants Landschap verbonden aan de Werkeenheid Natuurnetwerk Brabant – red.) hebben gekregen.”
De ecologische verbindingszone Oud Dintel is het voorbeeld van een project waarin optimaal gebruik is gemaakt van de ‘koppelkansen’, het leggen van slimme verbindingen met de doelen en de belangen van andere partijen die in het gebied actief zijn. Het waterschap is zo’n partij, maar dat geldt ook voor de bewoners en de lokale bedrijven. Désirée Brummans: “De mensen die in het gebied wonen en werken zijn geconfronteerd met de bouw van windmolens. Niet iedereen is daar blij mee. Wij zijn met de omgeving in gesprek gegaan en hebben besproken hoe we door de aanleg van nieuwe natuur een deel van de onvrede kunnen wegnemen. Wij zijn nu bezig om samen met de bewoners en de bedrijven te bepalen hoe en waar wij welke natuur kunnen realiseren.”
Dat is niet altijd eenvoudig, geeft wethouder Brummans toe. Waar particulieren bomen geplant willen zien om zo het zicht op de windmolens weg te nemen, zijn agrariërs juist minder blij met bomen omdat ze schaduwen werpen over het land dat zij moeten bewerken. “We proberen daarin de goede balans te vinden”, aldus Brummans.
Dankzij de bijdrage van Groen Ontwikkelfonds Brabant heeft de gemeente Moerdijk de mogelijkheden gekregen om extra grond aan te kopen. Daardoor kan de ecologische verbindingszone Oud Dintel worden verbreed, met als positief gevolg dat ook meer nieuwe natuur wordt aangelegd. Wethouder Brummans, die onder meer openbare ruimte, ruimtelijke ordening en duurzaamheid in haar portefeuille heeft, verwacht in de komende jaren nog vaker een beroep te doen op Groen Ontwikkelfonds Brabant. “Gemeente Moerdijk is met meer dan 180 vierkante kilometer een relatief grote gemeente, met veel buitengebied én grote ambities.”
Zij denkt dat er ook voor andere gemeenten kansen liggen. “Belangrijk is dat je als gemeentebestuurder op de hoogte bent van de mogelijkheden. En dat je denkt in termen van koppelkansen. Wie hebben belang bij jouw initiatief en willen aanhaken? Bij een ecologische verbindingszone denk je al snel aan samenwerking met een waterschap, maar vergeet ook het Groen Ontwikkelfonds niet. Die koppeling zou wel wat automatischer gelegd kunnen worden. Daar ligt ook een uitdaging voor het Groen Ontwikkelfonds zelf. Als het gaat om ecologische verbindingszones zouden zij misschien wat vaker via de waterschappen de contacten met de gemeenten moeten leggen. Daarnaast doet Groen Ontwikkelfonds Brabant er goed aan om nog meer publiciteit te geven aan de subsidiemogelijkheden voor ecologische verbindingszones. Zodat niemand kan zeggen dat-ie het niet wist.” |
|
|
|
|
|
|